pherkard

pherkard | Netolerantný laktózofob

pherkard
Ako je to na SK? Zdroj: rouming.cz
 
Hovado
Hovado | 21.12.2019 11:26

No a čo? Ved tie peniaze nikomu neukradli. Zarobili si ich


pherkard
pherkard | 21.12.2019 12:53

Hmm, a co tak zdvihnut tie minimalne mzdy pre tych co ich skutocne "zarobili"?


salamoon
salamoon | 21.12.2019 14:04

zvysit im platy? prosim ta ved niet z coho...!


Hovado
Hovado | 21.12.2019 15:48

Ked firmy nebudu mat zisky, zatvoria a ti ľudia nebudú mat tu minimalku


salamoon
salamoon | 21.12.2019 16:28

a kedy je ten zisk dostatocny na to, aby odmenili aj pracovnikov?


Lodovik
Lodovik | 21.12.2019 17:25

@pherkard Otazka je, kto ich skutocne zarobil. Zjavne keby ludia pracujuci v automobilkach mohli, tak by si sami zalozili automobilku a robili by na seba. Boli by spolu o 3 miliardy eur rocne bohatsi.

Viem, ze ludia v tych automobilkach maju fakt narocnu pracu, ale zas je otazka, ze preco teda nerobia radsej nieco ine. Mozno keby ludi (vseobecne) viac trapili veci ako podpora vedy a vzdelania, a menej kto si kedy potiahol z travy alebo vysledky hokejistov, tak by to vyzeralo trosku inac.


tmiro
tmiro | 21.12.2019 18:43

A teraz si predstav, ze si zalozis firmu, vlozis svojich tisic penazi, nakupis za to vecj, napr postavis budovu za sto penazi atd a stat ti prikazuje rozpustat to v nakladoch 40 rokov, takze mas prvy rok zarobok 100 penazi a mohol by si si to odviest na skukromny ucet a vratila by sa ti tvoja investicia do budovy, ale napriek tomu ze nemas realny zisk ale do najladov si do este dat nemozes tak mas uctovny zisk 98 penazi a musis odviest dan 20 penazi.

Niezeby som lutoval bohacov vlastniacich automobilky, ale ta sprava mi nic nehovori


vlado
vlado | 22.12.2019 09:24

bolo by dobré si pozrieť aj dane, ktoré tu nechali.
na druhej strane, oni tu nemusia byť, bolo by to lepšie?


Observateur
Observateur | 22.12.2019 10:34

Závisť, (nenávisť), manipulácia, demagógia - chlieb náš každodenný...


cannabis
cannabis | 22.12.2019 10:56

Zavist? Zarobili si?

A chlapci, na danove prazdniny, financne stimuly a dotacie ste akosi pozabudli?

Na Slovensku dotujeme uz poniekolky rok Samsung, aby zamestnaval Rumunov a Srbov, lebo sidlo je na zapadnom slovensku. Samozrejme Kronospan na vychode stedre dotacie dostat nemohol, lebo nezamestnaval cudzincov, ale domacich. :D

Takze znova chlapci. Ak niekto zarobi svojou sikovnostou, tak klobuk dolu. Ale ked niekto zaraba tym, ze si cez politikov a korupciu vybavi stimul a dotaciu, tak ten je zlodej, parazit a nie podnikatel.


Hovado
Hovado | 22.12.2019 19:39

Dotacie sú vždy svinstvo, ale to je už o inom


Ja-som
Ja-som | 23.12.2019 07:44

Závisť, nič iné.. Dividendy môže mať aj každý zamestnanec, akcie automobiliek sú obchodovateľné na burzách, ale je to riziko. Jeden rok dobrý, potom nejaký emisný škandálik a pár rokov nič.


cannabis
cannabis | 25.12.2019 08:25

Ja-som, problem je len v tom, ci tie dividendy prichadzaju z niecoho co sa vyrobilo, alebo len z niecoho co sa vydotovalo! :D Takze nie zavist moj mily, tu ide o fakty.


cannabis
cannabis | 25.12.2019 08:28

Hovado, keby to bolo o inom, asi by tie automobilky tolko dotacii nedostali! :D Alebo prisla k nam najeka bez toho, aby sme ju stedro vydotovali? Poznas taku?


Hovado
Hovado | 25.12.2019 09:43

Cannabis ja neviem kto dostal kolko od politikov nasich peňazí a nazval to dotaciami. Je to svinstvo, som za zrušenie vsetkych dotácii


mch
mch | 25.12.2019 16:44

Cela tato debata je uplne odveci. Zisky maju takmer nulovy vplyv na platy zamestnancov a ktokolvek z vas keby viedol firmu, tak ti budw robit rovnako...


cannabis
cannabis | 25.12.2019 19:22

Hovado, ved prave to je ten problem. Rozdavaju nase peniaze, no a potom sa tvaria ako tvrdo si zarobili tie dividendy!


cannabis
cannabis | 25.12.2019 19:28

mch, tak to sa strasne mylis! Nie kazdy takto vedie svoje firmy! Su ludia, ktori si uvedomuju podstatu svojej prace.

Iba zlodej a parazit bude svojich pacovnikov vyuzivat a zneuzivat. Takych sme si vychovali vdaka privatizacii a restituciam. Keby museli od piky zakladat svoje firmy a budovat svoje podnikanie za vlastne peniaze a vlastnymi schopnostami, tak by nikdy tato krajina takto nefungovala.

U nas je ten problem, ze sme si vyrobili vdaka zlodejina zvanej privatizacia nejakych tych rychlokvasenych kvazipodnikatelov, ktori ani nevedia, kto na nich tie peniaze vyraba. Kazdy podnikatel, ktory si musel firmu postavit sam a svojimi schopnostami si svojich zamestnacov strazi ako oko v hlave. Su tym najcennejsim co ma! Su v nich jeho peniaze, jeho snaha, jeho buducnost.

Iba ten, co dostal dotaciu, stimul a peniaze zadarmo nema problem s fluktulaciou vlastnych zamestnancov!

Neveril by si kolko casu treba na to, aby si noveho zamestnanca naucil jeho praci tak, aby bol pre Tvoju firmu produktivny. Kazdy podnikatel ktory to pozna vie o com pisem!

Iba ten podnikatel, ktory rozumie svojej praci a svojmu biznisu si vie velmi dobre ocenit zamestnanca. Ten co ide po dotaciach, stimuloch a verejnych peniazoch, toho zamestnanci nezaujimaju!


cannabis
cannabis | 25.12.2019 19:35

mch, no a napisem Ti este jednu vec. Kazdy clovek, ktory riadi dalsich ludi a musel sa na tych ludi spolahnut si tych ludi vazi. Ja som nastupil na svoju pracovnu poziciu tak, ze predchodca mi neodvodzal ani len agendu, nieto ma este naucil pracovne povinnosti a pracovnu napln. Ucil som sa za pochodu. A v mojej praci mi nepomohli kolegovia na mojej urovni v organizacnej scheme firmy, ani moji nadriadeni. Pomohli mi moji podriadeni, ktori mi postupne ukazovali ako to cele funguje. A keby som sa k nim spraval ako idiot, tak by mi asi nepomahali. A o tom to cele je. Zamestnanci su poklad, ktory firmy maju, len ho nevedia poriadne ocenit.


mch
mch | 25.12.2019 23:08

Blablabla, bavime sa o poziciach, kde nepotrebujes jadrovych a tam jednoznacne plati, ze ti ludia dostanu trhovy plat a je uplne jedno aky ma firma zisk.
Ked sa firme dari, tak si mozu zamestnanci vydupat mierne zvysenie pripadne odmeny ale vseobecne plati, ze zisk neurcuje platy!
Mozno tak v malych rodinnych firmickach..


cannabis
cannabis | 26.12.2019 09:28

Ja neviem o com sa sice bavis Ty, ale faktom je to, ze peniaze firme vyrabaju zamestnanci, tie trzby totiz nepadaju z neba. A je uplne jedno, ci je to velka firma, alebo malicka firma.

Na zaciatku temy sa bavili o tom, kolko zisku z dividend odchadza prec. Par jednoduchomyslacich jedincov prislo s teoriou zavisti. No a par sikovnejsim doslo, ze zisky z dividend odchadzaju z firiem, ktore sme bud bohato vydotovali, vystimulovali, pripadne sme ich za babku sprivatizovali. A tam je ten problem.

Nechapem, preco by som mal prispievat na dotacie nejakemu Samsungu, ktory potom akoze cez outsourcing zabezpeci lacnu pracovnu silu z Rumunska a este potom zisk odvedie prec z krajiny! Ja si len kladiem otazku, co z toho ako ja obcan mam? Vyssie HDP cez ktore nas potom politici lahsie zadlzuju?

Ja som nepisal o tom, ze zisk zarucuje rast platov. Ja som pisal o tom, ze aj na Slovensku existuju firmy, ktore si svojich zamestnancov vazia, vlastnikmi tychto firiem su slovaci, takze zisk z dividend neodchadza do zahranicia, no a tymto firmam nikto nikdy nedal nejake danove prazdniny, ani stimuly, ci dotacie, ako firmam zahranicnym. My namiesto toho, aby sme podporovali ludi zo Slovenska, radsej podporujeme nadnarodne korporacie, ktore idu len po financnych vyhodach platenych z nasich dani.


Ja-som
Ja-som | 27.12.2019 07:45

Cannabis, ale to nie sú dotácie z tvojich peňazí a tým pádom ani tvoje dividendy. Ja by som to ani dotáciami nenazval, to sú investičné stimuly, kde sa jedná väčšinou o daňové prázdniny. Takže ty neprispievaš nikomu na dotácie. Doba investičných stimulov predpokladám skončila s nezamestnanosťou pod 5%. Možno ešte pri investíciách na východe a juhu stredného Slovenska majú význam.
To, že peniaze firme zarábajú zamestnanci je len časť pravdy, na začiatku sú investície a na tých sa zamestnanci nepodieľajú. preto máme aj firmy v strate bez toho, aby ich niekto tuneloval.
Ty hovoríš, že nejde o závisť, keď sa rozčuľuješ, že si akcionári dajú vyplatiť dividendy zo ziskovej firmy. čo to teda je?


Ja-som
Ja-som | 27.12.2019 08:15

Cannabis, súhlasím s tebou v tom, že zamestnancov si treba vážiť, ale to nemá s dividendami nič spoločné. Ty tu nadávaš na stimuly, mne sa tiež niektoré nepáčia, ale bez nich by tu pravdepodobne neboli najväčší zamestnávatelia. Teraz je už problém zohnať zamestnancov, tak stúpajú aj platy, to je otázka ponuky a dopytu, nie ziskovosti firmy. tiež sa mýliš v tom, že firmy ktoré vyplácajú akcionárom dividendy sú v zisku len vďaka nejakým dotáciám a stimulom. Tie boli dávané na tvorbu pracovných miest v čase vysokej nezamestnanosti, vyšlo to asi lacnejšie ako sa starať o kopu nezamestnaných a o ich pracovné návyky. Tí zamestnanci potom platili dane a odvody, nebrali sociálku a podporu.


mch
mch | 28.12.2019 09:02

@cannabis mal si sa viac ucit, nechce sa mi pisat co si pisal, urcite je to zas ten isty blabol co predtym


cannabis
cannabis | 28.12.2019 12:07

Ja-som. Bla, bla, bla! :D Dotacie sa platia z verejnych penazi, teda z mojich dani. :D Takze su to MOJE peniaze.

Ak ja musim platit dane, no a niekto dostava danove prazdniny, tak ma oproti mne vyhodu, pricom ja musim tuto krajinu zivit a niekto ju len vyuzivat?

Investicia je to, ked zoberies svoje peniaze a s nejakym rizikom tie peniaze niekde investujes! Nie to, ze za tie peniaze uplatis poplatnych politikov, ktori Ti za to vybavia dotaciu. :D

Neviem, ako si to spocital, ze je lacnejsie davat miliardy nejakej automobilke, ako davat miliardy na socialku?! :D Stale su to miliardy ktore niekomu museli zobrat, aby ich inemu nechali.

Takze nemas pravdu! Pre mna, ako danoveho poplatnika je jedno na co tie moje dane prehajdakaju!

Ano, ja pisem a nie hovorim, ze to nie je zavist, ked kritizujem to, ze niekoho podnikanie z mojich dani dotujeme. Ty zavidis pasomnici, ktora na Tebe parazituje?


cannabis
cannabis | 28.12.2019 12:09

mch, ucit sa co? Ideologicke dogmy? Ak by to bol blabol, tak by si mi bez problemov oponoval a vyvratil moje tvrdenia. A to ze oponovat nevies, nie je moj problem.


vlado
vlado | 28.12.2019 12:12

tema su automobilky a tam môžu pracovať cvičene opice, je uplne jedno či namontuje obklad jožko, ferko, opica či robot, vysledok je vždy rovnaky.


cannabis
cannabis | 28.12.2019 12:13

Ja-som, nikdy som nikde nepisal, ze firmy ktore vyplacaju svojim zamestnancom dividendy, poberaju dotacie. :D Skus si precitat moje prispevky este raz. O zamestnaneckych dividendach som nenapisal ani jednu vetu. :D Ja som pisal o firmach, ktore dostavaju dotacie. A je mi jedno, aka firma to je.

A ja na nic nenadavam. Ja len poukazujem na to, ze z penazi uspesnych dotujeme a podporujeme parazitov, ktori su bud neuspesni a dotacie a stimuly su iba forma ich parazitovania, pripadne z dani uspesnych ludi podporujeme nadnarodne koncerny, ktore maju dost penazi na to, aby vybudovali fabriku bez dotacii a stimulov.

Treba si uvedomit jednu podstatnu vec! Dotacie a stimuly su vyhradne pre vyvolenych, no a uz to je forma regulacie. Preto mi pripada fakt neskutocne smiesne, ked sa nejaky privrzenec Keynesa o dusu bije o statnu deregulaciu a potom obhajuje statne dostacie a stimuly. :D


cannabis
cannabis | 28.12.2019 12:14

vlado, no skus sa potom previest na aute, ktore namontovala opica. :D Som zvedavy, kolko km urobis. :D


vlado
vlado | 28.12.2019 12:28

cannabis, asi si nepochopil pointu.


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
SkryĹĄZatvorit reklamu
loader