pherkard

pherkard | Netolerantný laktózofob

Prasačiny momentálne nie je možné zobraziť.
pherkard

Profesor ekonomiky na jednej z univerzit vyhlasil, ze nikdy nenechal prepadnut zo skusok ani jedneho studenta, ale nedavno nechal prepadnut celu triedu. Tato trieda trvala na tom, ze Obamova socialna teoria by fungovala a ze nikto by tak nebol ani chudobny ani bohaty, ale vsetci rovní. A tak profesor povedal:
"Oukej, urobime si teda pokus v triede ohladne Obamovho planu. Vsetky znamky z testov sa budu priemerovavat a kazdy dostane rovnaku znamku ako ktorykolvek iny student, a tak nikto neprepadne ani nikto nebude mat A. (nahradzame tak dolare znamkami - aby to bolo vsetkym realnejsie a lahsie pochopitelne).
Po prvom teste boli znamky spriemerovane a kazdy dostal B (2ku). Studenti, ktori studovali tvrdo, boli nahnevani a studenti, ktori sa pripravovali malo, boli velmi stastni. Ked prisiel druhy test, studenti, ktori sa predtym pripravovali malo, sa teraz pripravili este slabsie a ti, ktori sa predtym svedomite pripravovali, sa rozhodli, ze sa tiez chcu len zviest a tak studovali len malo. Priemerna znamka druheho testu bola 4ka (D). Nikto nebol stastny. Ked sa privalil treti test, priemer bolo F (5ka). Ako testy pokracovali, znamky sa vobec nelepsili kvoli hastereniu, obvinovaniu sa a nadavaniu si, co viedlo k zlym pocitom a nikto uz nestudoval pre zisk niekoho ineho. Na ich velke prekvapenie, vsetci PREPADLI a profesor dodal, ze socializmus by jednoznacne tiez zlyhal, pretoze ak je odmena velka, usilie uspiet je velke, ale ked vlada vezme vsetky odmeny, nikto sa nepokusi ani nebude chciet uspiet.
Neda sa to jednoduchsie vysvetlit.
Nizsie je 5 viet, ktore su je vhodne si opakovat po kazdom prejave predstavitelov nasej najsocialnejsej vlady:
1. Nemozete dotlacit legislativou chudobnych k prosperite tym, ze zakonmi vytlacite bohatych mimo ich prosperity.
2. Co jedna osoba dostane bez prace, to ina osoba musi odpracovat bez odmeny.
3. Vlada nemoze dat nikomu nieco, co by najprv niekomu inemu nevzala.
4. Nemozete znasobit bohatstvo tym, ze ho rozdelite.
5. Ked polovica ludi zisti, ze nemusi pracovat, pretoze druha polovica sa o nich postara, a ked ta druha polovica zisti, ze pracovat je k nicomu, pretoze niekto iny dostane to, pre co oni makali, tak je to zaciatok konca ktorehokolvek naroda.

 
Eamileann
Eamileann | 3.6.2022 07:49

A si si istý, že Obama chcel toto? V USA majú skôr opačný problém: tvrdou prácou si síce môžeš zlepšiť kvalitu života prakticky bez obmedzení, lenže ľudia z istých sociálnych skupín nevedia čo, kde, že vôbec môžu robiť, tak celý život živoria v izolácii na svojej farme a nadávajú na celý svet a ich deti nevidia nič iné, vďaka absencii povinného verejného zdravotného poistenia je mnoho z nich navyše zadlžených na generácie dopredu, takže sú v bludnom kruhu... Výsledkom je, že "Americký sen" zažiješ oveľa pravdepodobnejšie než v USA v Nórsku, kde na sociálna a inkluzívna politika veľmi silná.

Tento vtip bol o komunizme, nie o Obamovej sociálnej reforme...


nijan
nijan | 3.6.2022 08:49

povodne to bolo o marxovej teorii a fungovani socializmu, keby si nezmenil zakladne udaje, nestratilo by to logiku


blackota
blackota | 3.6.2022 09:13

nijan> myslis, ze to cielovej skupine vadi? citanie s porozumenim nie je uplne najsilnejsi skill v tomto segmente, im stacia zachytne body pre prvu signalnu.


Len tak
Len tak | 3.6.2022 11:44

Tiež som sa podivil, že som doteraz nezachytil, aký je Obama významný ekonomický teoretik...


Hovado
Hovado | 3.6.2022 11:47

Ved prave to je americky sen že ked budes makat budes sa mat dobre. Ak nie tak živoriš.
V Nórsku je socializmus:
"ak niekto podniká a náhodou sa mu darí, je bežné, že býva daňovo zaťažený až do takej miery, že buď z Nórska odíde, alebo podnikanie zruší. Potom sa, samozrejme, štát oňho postará. Takže ani jeden podnikateľ si ten „socializmus v praxi“ nechválil. Nóri však nikdy nerátali s tým, že tento systém sa dá aj zneužiť, ako im to práve v týchto časoch dokazujú nespočetní prisťahovalci z Ázie, Afriky a juhovýchodnej Európy. Títo nórsky systém doslova zneužívajú a vo veľkej miere nemajú ani náznakom záujem o nejakú prácu – veď štát sa o nich postará..."
https://zivot.p...chceli-zit-inde


Len tak
Len tak | 3.6.2022 11:51

Hm....

Vláda je úspešná, ak je opätovne zvolená. To je jediné, o čo sa snažia vládne strany.

Preto je potrebné sa orientovať na majoritné skupiny voličov. Jedna z najväčších majoritných skupín sú chudobní.

K čomu to potom speje ?

Demokracia konverguje k tomu, že bohatá (a bohatnúca) vládnuca trieda za peniaze čoraz chudobnejšej strednej triedy upláca najchudobnejšie triedy (ktorých situácia sa nezlepšuje), aby
opätovne zvolili vládnucu triedu.


DDTT
DDTT | 3.6.2022 19:52

Norsky socializmus je založený jedine na prachoch z ropy a plynu. Bez tej ropy a plynu to naozaj nefunguje.


Eamileann
Eamileann | 3.6.2022 22:35

Nóri začali ropu a plyn vyvážať vo veľkom nie až tak dávno, štát s funkčným sociálnym programom (ktorý takmer v ničom nepripomína ruský socializmus) začali budovať oveľa dávnejšie... Investície do vzdelávania a spoločenskej výchovy sociálne vylúčených ľudí sa vrátia aj ekonomicky, keď namiesto "priživníkov" vychovávaš ekonomicky činných ľudí, o ich kvalitnejšom živote snáď nemusím hovoriť. Ak pochádzaš z takého spoločenstva na okraji spoločnosti, práve v Nórsku máš najväčšiu šancu zaradiť sa a prežiť plnohodnotný šťastný život.


Hovado
Hovado | 3.6.2022 22:53

Ale akú motiváciu majú byť ekonomický činnymi? Ak budú úspešní, štát ich zderie, ak sa budú flákať, štát ich odmení....


Eamileann
Eamileann | 4.6.2022 13:55

Žiť kvalitne v čistom vs. žiť v špine a sračkách bez prístupu k čistej vode je dosť veľká motivácia. Ty by si menil zúčastnú kvalita života za podporu v nezamestnanosti (pričom sleduješ, ako deťom nemôže t dopriať, čo potrebujú)? Keď poznáš aj druhú stranu Ty, biedu si nevyberieš, prečo myslíš, že oni si to vybrali dobrovoľne?


Hovado
Hovado | 4.6.2022 22:42

Akú biedu? Majú vyššiu podporu v nezamestnanosti ako môj plat vo vedúcej pozícii. A k tomu si ešte kde tu zarobiť na čierno, krásny život!


Eamileann
Eamileann | 5.6.2022 09:46

A náklady na život sú tam rovnaké ako tu, keď to tak porovnávaš? Systém nemá žiadne obranné mechanizmy voči zneužívaniu? No, idem sa presťahovať do Nórska asi, budem si tam žiť bez práce a povinností a postarajú sa o mňa, ak je to tak, ako vravíš... Kto sa pridá?


 
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
 
 
loader