Tak variť hlavne z espresa je základ. Je silné, dá sa dochutiť a nariediť na 100 spôsobov. Ak máte mašinu sa to oplatí. Ale káva sa dá spraviť aj filtrovaná, v džezve, vo french presse - čo je turek ktorý necedíte zubami.
No, priznam sa, naozaj som nevedel a vlastne ani neviem, ktora je ktora kava podla nazvu. Tak som bol rad, ked som nasiel tuto jednoduchu pomocku.
Ale priznam sa bez mucenia, mam najradsej "turka" a pijem ho aj s logrom. Hlavne nesmie byt namlety moc jemno, potom nemam co rozhyzat medzi zubami.
Moze to tak posobit, ale nie su. Cortado a Flat white je sice to iste, lenze jedno je asi dakych 40ml espressa a 40ml mlieka a druhe je 40ml espressa a 70 alebo 80ml mlieka, kajnsmentke by vedeli presne. Ale jednoducho je to viac mliecne. Vyuceny kavejbarista vie, kolko ma uliat. Nie je to slecna z hotelovej, co si dosla vybuchat povinne hodiny praxe a tak nejak od oka drbne mlieko do kavy, ktoru tak nejak tusi, ako by mala urobit.
Shuheyko: Uznávam, že keď to človek preštuduje pozornejšie, tak si tie drobné rozdiely všimne. Ale mohli to aj výraznejšie znázorniť :) Mne to vlastne môže byť fuk, na dopiu toho snáď moc pokaziť nemôžu :)
Moze to jedine osmeknut, ze neurobi doppio, co su teda v pakovom kavovare 2 samostatne davky kavy a len tam fukne prevarenej vody alebo jednoducho necha tiect vodu cez jednu davku dlhsie :)
Co je vsak absurd - klasika espresso v Kosiciach pri jazere v malom bare 1.9 eur, doppio 2.6. V Taliansku, Rimini/Misano bar 50m od mora pri hoteloch - 1eur, resp. 1.3eur :-) V restikach je to okolo 1.3-1.5eur/resp. 1.6-1.8. U nas v restikach v pohode cez 2eur, resp. 3 za dvojitu.
Tam je proste kava samozrejmost, u nas sa bary tvaria, ze ponukaju daco vynimocne, co treba poslat aj na instakram, kedze si to dovoli kdekto len 1x za tyzden a musi ukazat celemu infernetu.
Shuheyko, káva je parádne drahý vrtoch a mimo Talianska ťa netaliansky odrbu všade na akože špecialite. No nič, treba vyberať kavejove last minuty, keď chceme dzombat kvalitu za ľudovú cenu.
v taliansku si daju kavu a k tomu este nieco. u nas si sedlaci objednaju kavu, chlipkaju ju tam hodinu a blokuju stol. hlavne ak ide o influencerku s mobilom.
ygnac | 6.9.2023 12:39
Mas pravdu, daju si jeden keks, max croasan.
To u nas v krcme za hodinu fero z vincom po vyplate strelia po pat boroviciek a aj zo styri piva. A to vsetko na stojaka cestou domov. Ani stol nezaberaju. Tomu sa hovori biznis model a bez blocku samcozrejme.
V kaviarnach maju najradsej outofficakov typu OJB, MLM, a pod., co pri jednej kave vysvetlovanim zaruceneho ojebu na zakaznikov stravia aj 2h. Kava uz 8x vychladla,ale prakticky sa nesmie dopit.
Nie ste prihlásený, pre pridávanie komentárov sa musíte prihlásiť!
( Prihlásenie | Registrácia )
Este im tam chyba maciatko bez mliecka.
Turek tam není, Turek je na žních ;)
Tak variť hlavne z espresa je základ. Je silné, dá sa dochutiť a nariediť na 100 spôsobov. Ak máte mašinu sa to oplatí. Ale káva sa dá spraviť aj filtrovaná, v džezve, vo french presse - čo je turek ktorý necedíte zubami.
Chyba tam Latte Macchiato ..co je kava, ktoru si 90% Slovenska objednava ako Latte.
A dze ristretto?
Turkaccino? ci Zalejiato?
A prekvapkávaná? Instantná? Dnes je každý odborník na kávu, ale poctivú, cez ponožky filtrovanú pintu kaveje už nikto nevie urobiť.
A este chyba nesco instantino
Kaviarenske nezmisli je jedine co trapi kaviarenskich povalacov!!!
No, priznam sa, naozaj som nevedel a vlastne ani neviem, ktora je ktora kava podla nazvu. Tak som bol rad, ked som nasiel tuto jednoduchu pomocku.
Ale priznam sa bez mucenia, mam najradsej "turka" a pijem ho aj s logrom. Hlavne nesmie byt namlety moc jemno, potom nemam co rozhyzat medzi zubami.
jedine viedenska a.k.a. podlozka pod slahacku ..
Burizon, celý svoj život snívam, že v ked budem veľká, budem kaviarenskou povalacskou. Ale nejde to mi.
Burko, ty nechodíš do kaviarne? Ale do krcmy snad hej?
V krcme su aspon ludia co vedia o com je zivot ked po sichte si pridu na jedno pivo!!!
Na jedno 🤣
Burko, cize ty nie si kaviarenský, ale krcmovy povalac. A vsetci tam maju vysoku školu zivota?
Tiež máte ten dojem, že niektoré sú tam pod rôznymi názvami viac krát?
Moze to tak posobit, ale nie su. Cortado a Flat white je sice to iste, lenze jedno je asi dakych 40ml espressa a 40ml mlieka a druhe je 40ml espressa a 70 alebo 80ml mlieka, kajnsmentke by vedeli presne. Ale jednoducho je to viac mliecne. Vyuceny kavejbarista vie, kolko ma uliat. Nie je to slecna z hotelovej, co si dosla vybuchat povinne hodiny praxe a tak nejak od oka drbne mlieko do kavy, ktoru tak nejak tusi, ako by mala urobit.
Shuheyko: Uznávam, že keď to človek preštuduje pozornejšie, tak si tie drobné rozdiely všimne. Ale mohli to aj výraznejšie znázorniť :) Mne to vlastne môže byť fuk, na dopiu toho snáď moc pokaziť nemôžu :)
Moze to jedine osmeknut, ze neurobi doppio, co su teda v pakovom kavovare 2 samostatne davky kavy a len tam fukne prevarenej vody alebo jednoducho necha tiect vodu cez jednu davku dlhsie :)
Co je vsak absurd - klasika espresso v Kosiciach pri jazere v malom bare 1.9 eur, doppio 2.6. V Taliansku, Rimini/Misano bar 50m od mora pri hoteloch - 1eur, resp. 1.3eur :-) V restikach je to okolo 1.3-1.5eur/resp. 1.6-1.8. U nas v restikach v pohode cez 2eur, resp. 3 za dvojitu.
Tam je proste kava samozrejmost, u nas sa bary tvaria, ze ponukaju daco vynimocne, co treba poslat aj na instakram, kedze si to dovoli kdekto len 1x za tyzden a musi ukazat celemu infernetu.
Shuheyko, káva je parádne drahý vrtoch a mimo Talianska ťa netaliansky odrbu všade na akože špecialite. No nič, treba vyberať kavejove last minuty, keď chceme dzombat kvalitu za ľudovú cenu.
v taliansku si daju kavu a k tomu este nieco. u nas si sedlaci objednaju kavu, chlipkaju ju tam hodinu a blokuju stol. hlavne ak ide o influencerku s mobilom.
Ygnac, ty robis v kaviarni?
...kamarat vravel
Som nevedel, ze ked idem do kaviarne na espresso, ze tym padom blokujem stol. V ktorej kaviarni kamarat robi? Aby som mu nahodou neblokol stol.
Este raz si precitaj, co som napisal.
ygnac | 6.9.2023 12:39
Mas pravdu, daju si jeden keks, max croasan.
To u nas v krcme za hodinu fero z vincom po vyplate strelia po pat boroviciek a aj zo styri piva. A to vsetko na stojaka cestou domov. Ani stol nezaberaju. Tomu sa hovori biznis model a bez blocku samcozrejme.
V kaviarnach maju najradsej outofficakov typu OJB, MLM, a pod., co pri jednej kave vysvetlovanim zaruceneho ojebu na zakaznikov stravia aj 2h. Kava uz 8x vychladla,ale prakticky sa nesmie dopit.